Top
Terug naar nieuws

FSC-certificering voor JASNO Primewood shutters

Shutterleverancier JASNO heeft de FSC®-certificering gekregen voor Primewood shutters. Door zich aan te sluiten bij het netwerk van het Forest Stewardship Council® (FSC) wil de raamdecoratiespecialist bijdragen aan verantwoord bosbeheer wereldwijd.

‘Zonder hout geen shutters’, zegt directeur Jeroen Hermans. ‘Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat onze shutters van duurzaam geproduceerd hout zijn gemaakt’. De Primewood shutters worden al langer gemaakt van white teak, wat van FSC-gecertificeerde plantages op de Solomon eilanden komt.

Alle onderdelen van het productieproces

‘Waarom onze FSC-certificering nu zo bijzonder is, is dat we nu ook kunnen aantonen dat álle onderdelen van het productieproces van shutters op FSC-gecertificeerde wijze gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de houtzagerij en de fabriek. Het duurde daarom ook een tijd voordat we de certificering binnen hadden, elk onderdeel in de productieketen moest een aparte certificering krijgen’.

 

Bescherming bosbeheer wereldwijd

JASNO hecht veel waarde aan het duurzaam produceren van haar producten. Zo biedt JASNO naast Primewood shutters ook Ecowood shutters, gemaakt van samengeperste houtvezels uit milieuvriendelijk beheerde bossen. Jeroen Hermans: ‘We zijn altijd al duurzaam bezig met de inkoop van hout voor onze shutters. Middels de FSC-certificering voor onze Primewood shutters dragen wij als organisatie nu in de hele productieketen bij aan de bescherming en verantwoord beheer van bossen wereldwijd. En daar zijn we trots op!’

Wat is FSC?

Bossen zijn van levensbelang. Honderden miljoenen mensen wereldwijd zijn ervan afhankelijk voor hun levensonderhoud. Tachtig procent van alle planten en dieren leeft in het bos. Bossen zorgen voor een gezond klimaat op aarde en zijn leverancier van al het hout dat we gebruiken.

FSC, de Forest Stewardship Council® (Raad voor Goed Bosbeheer), is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Volgens FSC is er sprake van goed bosbeheer wanneer natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen met elkaar in balans zijn. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Voorbeelden van goed bosbeheer waar FSC zich op richt:

Sociaal

Formele en traditionele rechten van de lokale bevolking op land en hulpbronnen worden erkend en gerespecteerd. Zo worden bijvoorbeeld begraafplaatsen en heilige bomen in het bos beschermd. Ook zijn werkgevers verplicht om de werknemers veilige arbeidsomstandigheden te bieden.

Ecologisch

Beheer van bossen met een hoge natuur-of cultuurwaarde wordt met extra zorg uitgevoerd. Zo is het kappen van voedselbomen van bijvoorbeeld vogels of orang oetangs of bomen bij een rivierloop niet toegestaan. Op deze manier wordt het ecosysteem behouden en erosie tegengegaan.

Economisch

Bosbeheerders stellen een langetermijn beheerplan op en passen dit toe. Zo wordt bijvoorbeeld voor tropisch bos voor het gehele gebied vastgelegd welke bomen in welk jaar worden gekapt. Deze selectieve houtkap en langetermijn benadering bieden niet alleen economische zekerheden voor de beheerder, maar ook voor de werknemers en de afnemers van hout.

 FSC-certificering voor JASNO Primewood shutters
Webdevelopment & design by Fruitcake