Blog

Back to blog

Sfeervol licht tijdens donkere dagen

De wintertijd is ingegaan. Blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden korter. Onze belangrijkste lichtbron, de zon, laat zich deze tijd van het jaar steeds minder zien. Hoe maak jij je huis tijdens donkere dagen licht, knus en gezellig?

Vurig licht

Donkere, regenachtige avonden houden je binnen in huis. Dit is een ideaal moment om uitgebreid te koken en recepten uit te proberen voor de feestdagen. Daar kan een aangeklede tafel niet bij ontbreken. Met een mooi tafelkleed en een gezonde fruitschaal kom je al een heel eind. Toch maken kaarsen het pas echt af, maar let hierbij wel op met kinderen en huisdieren. 

Ook de zithoek kan wel een wintermetamorfose gebruiken. Een openhaard of houtkachel in huis? Steek deze aan voor sfeer, warmte en licht. En wat dacht je van kussens op de bank en een kleedje om onder te kruipen bij het kijken van je favoriete films en tv-programma’s. Tip: vtwonen – verbouwen of verhuizen, iedere woensdag om 21.30 uur op NET5.  

Shutters om de openhaard in een keuken
JASNO shutters bij de openhaard in een woonkamer

Lichtinval

De zon zorgt voor een prachtige lichtinval in iedere ruimte, maar wat als de zon niet schijnt? Straatverlichting en koplampen van auto’s schijnend op de lamellen van shutters of blinds brengen een speelse lichtinval in huis. Om van het binnen vallende licht te genieten en nieuwsgierige blikken buiten te houden zet je de lamellen in een schuine stand. 

Voor een goede nachtrust zijn donkere dagen erg fijn. Schijnt er toch licht binnen op de slaapkamer of wil je overdag de kamer ook donker maken, dan is verduisterende raambekleding jouw beste vriend. Onze vouwgordijnen, folds zijn in drie transparanties leverbaar waaronder de compleet verduisterende black-out versie.  

Lichtinval tussen blinds lamellen door in de werkkamer
Lichtinval tussen blinds lamellen door in de keuken

Lamp aan of uit

Met enkel het licht van kaarsen, de openhaard, voorbij rijdende auto’s en straatlantaarns is het toch wel erg donker in huis. Lampen brengen hier verandering in. Wit licht is erg handig wanneer je iets goed moet kunnen zien, maar het is geen sfeermaker. 

In de lampenwereld is keus genoeg. Van een industriële lichtsnoer tot een sierlijke leeslamp. Ook de van kleur veranderende lampen zijn hot. Hiermee kom je iedere keer toch weer een beetje thuis in een ander huis.

Shutters en lampen gecombineerd
JASNO folds bij prachtige lampen in een woonkamer
Lloyd hotel shutters met sfeervolle licht
Shutters van JASNO om een openhaard