Blog

Back to blog

Geef je zolder een make-over!

Is de zolder ook bij jou een open ruimte die enkel dient als berging en waar je verder niet naar omkijkt? In de praktijk wordt de zolder vaak minder goed onderhouden dan de andere ruimtes in een woning. Zonde eigenlijk, want je kan er heel wat kanten mee uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van het creëren van een extra slaapkamer, loungeplek of kantoor? Hieronder volgen een aantal do's en dont's om je zolderkamer een waardige make-over te geven.

Ruimte en kleur

Heb je een kleine, donkere zolderkamer? Zorg er dan voor dat je de ruimte zoveel mogelijk wit houdt. De ruimte oogt op deze manier namelijk veel ruimer. Wil je het liefst toch een donkere kleur op de muur? Probeer dan één muur in de ruimte te accentueren met deze kleur.

Heb je te maken met veel schuine daken en dus hoeken op zolder? Geen probleem, je hoeft namelijk geen ruimte te verliezen. Plaats zelfgemaakte kasten of planken tegen de schuine wanden zodat je je spullen netjes kunt opbergen. Door het plaatsen van lage kasten en spiegels creëer je meer opbergruimte en tegelijkertijd ook een ruimtelijker effect. Probeer een bureau, bed of kast zoveel mogelijk tegen de schuine wanden aan te plaatsen, zodat je genoeg loopruimte overhoudt.

JASNO shutters wit dakraam zolder
JASNO shutters zolder slaapkamer dakraam

Licht

Zorg tevens voor voldoende (dag)licht op zolder. Hoe mooi grote hanglampen ook zijn, voor kleinere ruimtes of ruimtes met schuine daken zijn deze lampen minder praktisch. Ga voor spotjes of staande lampen en creëer zo een eigen hoekje. Wil je meer lichtinval op zolder? Overweeg in dat geval eens het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Het plaatsen van een dakkapel zorgt tevens voor heel wat extra ruimte, zodat je zolder een volwaardige kamer kan worden. Vergeet hierbij vooral niet de raamdecoratie die het geheel afmaakt! Wat dacht je van shutters voor het dakraam? Bij JASNO hebben we een speciaal frame ontwikkeld voor dakramen van bekende merken zoals Velux, Fakro en Rooflite. De shutters sluiten hierdoor vrijwel naadloos op het dakraam aan.

Aparte ruimtes

Wil je het liefst twee aparte ruimtes creëren op zolder? Bijvoorbeeld een washok en een werkkamer? Denk dan eens aan het plaatsen van een roomdivider. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een (open) kast zijn. Maar ook onze shutters en swings zijn geschikt als roomdividers. Op deze manier houd je de ruimtes van elkaar gescheiden. Je kunt ook schuifdeuren plaatsen, bijvoorbeeld onder het schuine dak, om zo een bergingsruimte te creëren en alle spullen op één plek, uit het zicht te bewaren. Op deze manier heb je de rest van de ruimte nog over om er bijvoorbeeld je hobbykamer van te maken.

Kortom, genoeg ideëen om aan de slag te gaan met die zolderruimte!

dakraam zolder shutters schuin dak